Info

De Samen Schatkaart: inspiratie tot versterking

We zijn allemaal uniek maar we hebben één ding gemeen: we zijn sociale wezens. We voelen ons goed als we fijn contact hebben met anderen. Maar ondanks alle moderne communicatiemiddelen zijn veel mensen op zichzelf aangewezen. Jonge, oude, zieke en gezonde mensen. Mensen bij jou in de buurt. Misschien ben je zelf wel zo iemand. De Samen Schatkaart is er voor iedereen die zijn eigen leefwereld wil vergroten of een ander hiermee wil helpen.

Welkom

Welkom op de website van de Samen Schatkaart. De Samen Schatkaart inspireert je om je eigen leefwereld en/of die van een ander te vergroten. De kaart is ontworpen door Buddy Netwerk, in samenwerking met Gemeente Den Haag.

Voor wie?

De Samen Schatkaart is gemaakt vanuit de wens om mensen te versterken. Iedereen die zijn of haar leefwereld of die van een ander wil helpen vergroten, kan aan de slag met de Samen Schatkaart. De kaart wordt inmiddels gebruikt door buddy’s, maatjes, mantelzorgers, zorgprofessionals, coördinatoren en gewoon, door burgers.

Film

Kijk voor een eerste indruk eerst de korte film over de Samen Schatkaart.

Aan de slag

Op de bestelpagina kun je een eigen (gedrukte) kaart bemachtigen. Er is een kaart die speciaal gemaakt is voor Den Haag en een kaart die ook buiten Den Haag gebruikt kan worden. Buddy Netwerk biedt een handleiding, een presentatie en een workshop aan om makkelijk aan de slag te gaan met de Samen Schatkaart.

Hoe werkt de kaart?

De kaart werkt heel eenvoudig: door er naar te kijken, kom je op ideeën. Via de digitale kaarten op deze site vind je nog meer suggesties en links. Op zo’n beetje alle plaatjes kun je klikken en vind je (door middel van pop ups) meer informatie. Je kunt vanuit de pop ups ook verder zoeken met de Google toolbar. Met de pijltoetsen op je toetsenbord kun je makkelijk van plaatje naar plaatje bewegen. Als je genoeg ideeën hebt verzameld, kun je verder in actie komen.

Voorbeelden van werken met de Samen Schatkaart:

Je kunt de kaart neerleggen en een vraag stellen. Bijvoorbeeld als je met iemand kennismaakt:
“Welk plaatje past op dit moment bij jou?”
Of als je wilt ontdekken wat iemands wensen zijn:
“Welk plaatje maakt op dit moment een verlangen wakker?”

Eigen Persoonlijk Kompas

Zoals het Eigen Persoonlijk Kompas op de kaart al aangeeft, is de kaart er voor iedereen op zijn eigen manier. De kaart is een creatief instrument en is ondanks of dankzij haar veelzijdigheid ‘lekker onvolledig’. Dat betekent dat er genoeg ruimte is voor eigen in- en aanvullingen. Denk bijvoorbeeld aan:

theater muziek1 rust

Welke plaatjes of ideeën zou jij toevoegen?

Recept

Welke ingrediënten zijn er in de Samen Schatkaart verwerkt? De methodiek ‘Natuurlijk, een netwerkcoach’ en de presentiebenadering hebben coördinator Carmen van Haren geïnspireerd tot het creëren van de Samen Schatkaart. Bij de uitwerking betrok ze de Zelfredzaamheidsmatrix en de Participatieladder. Gesprekken met tal van zorg- en welzijnsorganisaties droegen ten slotte bij om de Samen Schatkaart ook toepasbaar te maken voor een brede groep mensen.

Veel gestelde vragen

• Hoe blijft de Samen Schatkaart “up to date”?

De Samen Schatkaart is een instrument om mensen te inspireren. De links die te vinden zijn op de website worden regelmatig gecheckt en aangepast waar nodig. Vind je – toch – een link die niet (meer) werkt, dan stellen we het zeer op prijs als je ons dit meldt. Ook als je een mooie nieuwe link weet, kun je het aan ons doorgeven. De Samen Schatkaart heeft iets weg van een ‘sociale kaart’ maar is dat niet in de eerste plaats. Het is eerst en vooral een kaart om op ideeën te komen, die je zelf verder kan uitwerken.

Ansichtkaart

Cadeautje:

Hier kun je de Samen Schatkaart free card “Je bent een schat” downloaden die je zelf kunt versturen aan iemand (PDF, 600 KB).

Ansichtkaart

Credits

Een project van Buddy Netwerk ©, in samenwerking met Gemeente Den Haag en tal van Haagse organisaties

Initiatiefnemer/projectleider:

Carmen van Haren, coördinator Buddy Netwerk

Ontwerp, illustraties en website:

Studio Eyal & Myrthe

Film:

Kattenogen